trečiadienis, birželio 20

Herbs

Vasara teikia begales dovanų. Viena mano mėgstamiausių - žydinčios laukinės pievos. Jose knibžda įvairaus gėrio. Nuo uogų pasmaguriavimui, gėlių iki žolelių, kurias renku arbatai, prieskoniams bei vonioms. Šiemet jau rinkau žemuoges. Šiuo metu jos džiūsta palėpėje, nes ten sausa, nuolat vėdinasi ir džiūdamos žolelės negauna tiesioginių saulės spindulių. Kas labai svarbu, norint išlaikyti visas augalo savybes - aromatą, skonį bei vaistingumą. Ryt trauksiu mėlynių šakelių, nes mačiau jau sunokusiomis uogomis aplipusios. Laukiu čiobrelių ir ramunių žydėjimo. O kur dar liepos žiedai, šermukšnio uogos, miškinės avietės, dilgėlės, pipirmėtės, rugiagėlės, linai... mmm... :} 
Nesu prityrusi žolininkė. Pažįstu labai siaurą ratą augalų, todėl tik antri metai pamaži imu praktikuoti kupoliavimą. Šiemet esu labai nusiteikusi praplėsti savo žinojimus ir prikaupti naudingų žolelių, kuriomis galėsiu vaišintis ir vaišinti kitus iki kitos vasaros derliaus. Tam man labai pravers Vilmos ir Egidijaus Kauniečių išleista knyga "Vaistingi augalai". Ji - vienas iš puikiausių senųjų namo šeimininkų palikimų. Čia galima rasti ne tik išsamius augalų aprašymus su iliustracijomis, jų žydėjimo ar palankų metą rinkti, bet ir vaistingų augalų veikimo terminus, džiovinimo ar paruošimo naudojimui patarimus. Knygoje atradau klasifikaciją pagal veikimo zonas, vitaminizaciją ir SVARBIAUSIA - nuodingų augalų sąrašą, kuris man padės nugalėti žolininkavimo baimes. 

O čia mano pernykščio derliaus likutis: džiovintas čiobrelis bei popietinis virtuvės projektas "tapatybės kortelės indams". 









7 komentarai:

  1. Aš irgi renkuosi žolelių, nes labai geras dalykas tai :D Deja laabai mažai išvis težinau :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Truputis žinojimo geriau, nei jokio žinojimo ;}

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tai renku ramunėlių žiedelius, mėtas, melisas, čiobrelius, aviečių stagarus. Ir visų šių žolelių žiemą griebiuosi, užklupus peršalimui. Puikiausi vaistai su medumi.

    O šiaip dabar esu pamišusi dėl prieskoninių augalų pradedant paprastais krapais ir baigiant kraujalakėmis. Taigi pastarųjų jau auginu nemažai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mūsų kokio pusantro kvadratinio metro žemės plote auga braškės ir mėtos, o ant palangių kartais bandau užsiauginti baziliko, petražolės ir tokios žolytės pavadinimu pipirinė (angliškai cress, googlas verčia - pipirinė :)) )
    o vat rinkti liepos žiedus ir ramunėles vaikystėje (vienintelės "žolės" kurias man patikėdavo močiutė) būdavo tikra kančia - paniškai bijau visų pasaulio vabalų ir vabaliukų. :)))
    Bet iš šono man žolininkystė atrodo kaip labai įdomus ir naudingas hobis, o kur dar tas pasitenkinimo jausmas, kai žiemos metu galli užsiplikyti arbatos, kurią pati susirinkai pievose. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Išties, visos žolės, kurios tinka arbatai - gali būti ir puikus pagardas maistui :} Arbata = prieskoniai.

    Laima, braškės yra gerai, net labai... tik gaila pas mane jos neauga. Smėlyje, apskritai niekas neauga. Bandėm vazonuose auginti, bet nekas gavosi. Ir šiaip skurdžiau augo, o dar išvyksti kur, nepalaistai, tai žiū uogų ir neparagauji :/

    Žolininkystė tikai naudinga veikla, man net sukasi mintis apie galimybę jas panaudoti kolėdinėms dovanoms (metų planas :D). Nors išties žoliauti pradėjau vedina sentimentų... sentimentų praėjusiems laikams, vaikystei ir šiaip -laikui su mama :} Yra gerų dalykų, kuriuos daryti tiesiog gera :}

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš jau kokiom trejom Kalėdom žadėjau sau, kad dovanosiu visiem ką nors pati padariusi, bet mane vis užklumpa šventės netikėtai iš pasalų, ir nieko nebespėju. Tenka pirkti dovanas parduotuvėse.
    Tikiuosi tau pasiseks išpildyti metų planą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ach, kaip tai pažįstama. Noriu atsikratyti to netikėto dovanų išradinėjimo. Laukiame ir tikimės, kad pavyks. Jau kaupiu stiklainius :} Arbatos rinkimui - gero oro. Pastaruoju metu tik pliaupia.

    AtsakytiPanaikinti