Mane pagavo ruduo. Įsuko į raudoną šermukšnio skarą ir užkėlė ant kalno. Iš čia galiu stebėti užmarštį. Kartais pagavus prisiminumus juos užplikau , tarsi, arbatžoles ir siurbčioju palengva. Jaučiu, kaip kiekvienas jų ropoja po mano šąlantį kūną. Kažkas šalia sukrenkščia, sako: "nebūtinai šalti dalykai yra blogi dalykai". Atsakau, kad dalykai tėra dalykai. O! ištiesiu delnus į dangų, tegu prisipildo kūnas oro, it indas. Kaip kalbėjo Jonas Mekas:"Oras, oras mane įkvepia". Ypač rudeniop.
Savaitgalio kepinys - naminė duona. Receptą bei patį duonos raugą naudojau savo sesers, kuri jau senokai tokiais reikalais užsiima ir begalo sužavėjo mane.
Duonai reikia:
1 kg. miltų
1 stiklinė kviečių sėlenų
1 st. linų sėmenų
1 st. 4 grūdų dribsnių
1 st. cukraus
3 šaukšteliai druskos
1 l šilto vandens
Aš dar dėjau kmynų, saulėgažų bei džiovintų abrikosų... manau, improvizuojant, tinka įvairūs džiovinti vaisiai ar riešutai.
Pirmiausia išmaičiau sausą masę: miltus, linų sėmenis, kviečių sėlenas, grūdų dribsnius bei improvizuotus priedus. Tuomet, 1 litre šilto, bet ne karšto, vandens ištirpinau duonos raugą, druską. Viską supyliau ant sausos masės. Išmaišiau mediniu šaukštu ir švelniai perdėjau gautą tešlą į pasirinktą kepimo formą. Glotniai užglosčiusi duonos viršų uždengiau ją medžiaga, o po 12 valandų laukimo pašoviau į orkaitę. Kepiau 200 laipsnių temperatūroje lygiai valandą... gardumynai! Kažkas ragaudamas iškošė, kad gal net ne duona, o pyragas :) kuri čia tiesa nežinau, bet kepiniu esu labai patenkinta ♥
Savaitgalio kepinys - naminė duona. Receptą bei patį duonos raugą naudojau savo sesers, kuri jau senokai tokiais reikalais užsiima ir begalo sužavėjo mane.
Duonai reikia:
1 kg. miltų
1 stiklinė kviečių sėlenų
1 st. linų sėmenų
1 st. 4 grūdų dribsnių
1 st. cukraus
3 šaukšteliai druskos
1 l šilto vandens
Aš dar dėjau kmynų, saulėgažų bei džiovintų abrikosų... manau, improvizuojant, tinka įvairūs džiovinti vaisiai ar riešutai.
Pirmiausia išmaičiau sausą masę: miltus, linų sėmenis, kviečių sėlenas, grūdų dribsnius bei improvizuotus priedus. Tuomet, 1 litre šilto, bet ne karšto, vandens ištirpinau duonos raugą, druską. Viską supyliau ant sausos masės. Išmaišiau mediniu šaukštu ir švelniai perdėjau gautą tešlą į pasirinktą kepimo formą. Glotniai užglosčiusi duonos viršų uždengiau ją medžiaga, o po 12 valandų laukimo pašoviau į orkaitę. Kepiau 200 laipsnių temperatūroje lygiai valandą... gardumynai! Kažkas ragaudamas iškošė, kad gal net ne duona, o pyragas :) kuri čia tiesa nežinau, bet kepiniu esu labai patenkinta ♥
Skanaus!
Man labai patiko įžanga. Graži, svajinga, puikiai sudėliotos mintys žodžiuose :)
AtsakytiPanaikintiIr duona pakvipo! :))
Ačiū, Viktorija :)
Panaikintihaha, maisto pirmadienis :D Naminė duona yra skanu, tik labai jau nedrąsu bandyti, be to duonos raugas man yra nepažįstamas dalykas. :) gerai, kai turi patarėją. įsivaizduoju kokie skanūs sumuštinukai išeitų, mmm.
AtsakytiPanaikintiSumuštinukai, salotos, pagraužai...niami :) neįsivaizduoju, kodėl to nebandžiau ankščiau?! Tikriausiai raugo "mistika" stabdė ;D
Panaikintikodėl negyveni Vilniuj? įsiprašyčiau į svečius.:D
AtsakytiPanaikintiĮsiprašyti galima ir Kaune :D
Panaikinti